Traditioneel & Authentiek

De Jan Hendrik Kamer

BnB De Swaen

Het huis en de kamer

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

In de oude binnenstad vlakbij de haven vind je ons huis. Rijksmonument De Swaen is een statig herenhuis met een grote, sfeervolle stadstuin. Het huis dateert van rond 1400 en is in de afgelopen jaren volledig gerestaureerd. 

De B&B kamer is de oudste kamer van het huis, beslaat 30m2, met een ruim 4 meter hoog plafond. De kamer ligt aan de voorkant van het huis, op de begane vloer.

De kamer heeft een eigen toilet en badkamer met regendouche en wastafel. Op de badkamer vind je frisse handdoeken, shampoo en een haardroger. In de kamer is een nieuw tweepersoons boxspring bed (210cm bij 160cm). Ook vind je er een lekkere zitstoel en een tafel met stoelen. Een kinderbedje is beschikbaar.

De kamer heeft hang- en legkasten en een nieuwe 43-inch Samsung tv. Op het dressoir staat een Nespresso koffiezetapparaat en Google Home. In het dressoir vind je een kleine geruisloze koelkast met lekkere drankjes, in de lade zijn altijd wat nootjes en chips te vinden.

We heten je van harte welkom!

Prijs per nacht

€95* inclusief ontbijt

*Exclusief €1,30 toeristenbelasting p.p. & inclusief schoonmaakkosten
Geschiedenis

Van de kamer

De kamer is vernoemd naar Jan Hendrik baron van Lynden van Lunenburg (1765-1854). Hij moet het huis na 1788 verworven hebben. Jan Hendrik wordt dan door koning Willem V benoemt tot hoofdofficier van Wijk bij Duurstede. Hij gebruikt de Oeverstraat naar alle waarschijnlijkheid als pied-a-terre. Het sterke vermoeden is dat Jan Hendrik het huis tussen 1792 en 1807 heeft laten aanpassen in late Lodewijk XVI stijl. En wel om de volgende reden. In het huis komt in een slaapkamer op de eerste verdieping aan de voorzijde het wapen van David van Bourgondië voor.

Waarom plaats iemand het wapen van David van Bourgondië als onderdeel van een Lodewijk XVI-interieur in zijn huis? Vermoedelijk voelt de jonge baron zich een beetje als de opvolger van de meest illustere figuur uit de geschiedenis van Wijk. Bovendien krijgt Jan Hendrik vanaf 1792 kasteel Duurstede van de stad in erfpacht voor het schamele bedrag van 2 gulden en tien stuivers per jaar. Hij was dus ook eigenaar van het kasteel met zijn bourgondische toren. Zondigde de Wijkse gemeenschap zich aan het roven van kloostermoppen, onze baron haalde het meer kunstzinnige aardewerk van rond 1460 uit de ruïne. Waren de anderen fout, onze baron was dat juridisch gezien niet, want hij was eigenaar van de ruïne. In 1852 draagt hij bij acte van schenking het kasteel weer over aan de stad.

“Wat een prachtig authentieke B&B en ook nog eens op een zeer unieke locatie. Gertje en Wijnand hebben ons met open armen ontvangen en ons verblijf was zeer aangenaam en overtrof al onze verwachtingen!”

Niels, Augustus 2021

Hartelijk ontvangen met een drankje en een nootje in de prachtige stadstuin. We waren de 2de gasten van Gertje en Wijnand in deze nieuwe B&B. De kamer en badkamer zijn echt super mooi, wanneer je binnenkomt in dit statische pand aan het gezellige straatje met bankje voor de deur heb je echt het wow effect. Heerlijk bed en stortdouche. Het ontbijt was uitgebreid met een glaasje verse jus en vers fruit. We konden kiezen waar we wilden eten in de gezellige tuin of in de eetkamer.
Alles was top!

Ron & Reanke, Augustus 2021

Our stay at De Swan was wonderful. The room was big and baffeling. The building and garden are beatiful. The Host were so nice and comforting. The breakfast was great. It was a hughlight of our biketour along the Rhein. Could recommend firmly.

Christian - Augustus 2021

Informatie

Faciliteiten

Gratis WiFi & TV

Onbeperkt toegang tot onze glasvezel WiFi, via uw eigen, beveiligde B&B De Swaen Gasten netwerk. Op de kamer is een nieuwe 43-inch Samsung tv met met meer dan 60 zenders en Netflix beschikbaar.

Gratis Parkeren

Parkeren bij ‘De Molen van Jacob van Ruisdael’ op 250 meter lopen is gratis. Parkeren bij haven op 50 meter lopen is gratis met een parkeerschijf voor 3 uur.

Schuur

In onze grote, afgesloten schuur (ook bereikbaar via de Nieuwstraat) is voldoende ruimte om je (elektrische) fiets(en) veilig en droog te stallen en op te laden.

Tuin

Geniet van een drankje of ontbijt in de prachtige grote stadstuin, in de zon of in de schaduw onder de beukenbomen of platanen.

Haven

Eigenlijk hoort de haven ook een beetje bij het huis. Neem ‘s ochtends je ontbijt mee naar de haven of ‘s avond je drankje en geniet van de boten, de rivier de Lek, de ‘Molen van Jacob van Ruisdael’ en het betoverende Wijkse aangezicht.

Bankje voor het huis

Nog even wat drinken en bijkomen van een wandeling of rustig wat lezen? Zitten op ons bankje voor het huis aan de Oeverstraat is een ervaring op zich.

Vragen over de kamer of accomodaties?

Neem gerust contact op!